Nejlepší rebarborový koláč s drobenkou, který zvládne každý
19. června 202577
🍓 Rychlý veganský rebarborový koláč (forma 20 cm) Jen křupavá drobenka a šťavnatá rebarbora. 🧺 Co budeš potřebovat: Na rebarborovou vrstvu: * 400 g rebarbory (nakrájené na kousky) * 30 g třtinového cukru (můžeš ubrat podle chuti) * 1,5 lžíce kukuřičného škrobu * 1 lžička rostlinného másla nebo oleje Na drobenku: * 130 g studeného veganského másla (např. Flora, Alsan) * 260 g hladké mouky * 100 g třtinového cukru * 1 lžíce mletého lněného semínka + 3 lžíce vody (náhrada vejce) * špetka soli 🥣 Jak na to: 1. Připrav „lněné vejce“
Smíchej 1 lžíci lněného semínka se 3 lžícemi vody a nech 10 minut stát – vznikne gelová konzistence. 2. Rebarborová náplň
Na pánvi rozehřej tuk, přidej rebarboru, cukr a škrob. Podus pár minut, dokud lehce nezměkne a směs zhoustne. Nech vychladnout. 3. Drobenka
Smíchej mouku, cukr, máslo, lněné „vejce“ a špetku soli. Prsty vytvoř drobenku. Pokud se nedrží pohromadě, přidej lžíci studené vody. 4. Sestavení
2/3 drobenky natlač do formy (vylož pečicím papírem), navrch dej rebarborovou směs a zasyp zbytkem drobenky. 5. Pečení
Peč na 180 °C (klasický horní/dolní ohřev) cca 40–45 minut, dokud drobenka nezezlátne a neprovoní ti celou kuchyň. ✨ Tip na servírování: Podávej vychladlý – s rostlinnou šlehačkou, vanilkovou zmrzlinou nebo jen tak posypaný moučkovým cukrem.