Skvělý dezert pro začátečníky: Nepečený dortík s jahodami
12. června 2021148 139
V kuchyni jste začátečníkem, ale chcete se blýsknout před návštěvou, třeba před všetečnou tchyní? Tento snadný nepečený tvarohovo-pudinkový dortík s jahodami a želé všechny její připomínky smete ze stolu!
Suroviny:
500 g polotučného tvarohu ve vaničce
2 vanilkové cukry
50 - 60 g moučkového cukru nebo dle potřeby
1 vanilkový pudink bez vaření Créme Olé
pár kapek citronového aroma od Dr. Oetkera
180 - 200 ml mléka
250 ml Ramy Cremefine na šlehání nebo smetany na šlehání
110 g dětských piškotů- zhruba
zhruba 400 g čerstvých jahod + na dozdobení
1 ks jahodového ovocného želé nebo polské Galaretky
500 ml vody na přípravu
cukr dle návodu (někde už obsahuje)
Na dozdobení na talíři topping
šlehačka
máta nebo meduňka
Postup přípravy receptu:
Můžeme začít přípravou jahodového ovocného želé, které přijde na povrch, ale dost dlouho trvá, než vychladne a začne želírovat. Želé připravíme dle návodu na sáčku - přivedeme do varu 500 ml vody, odstavíme a přidáme 1 sáček ovocného želé společně s cukrem dle potřeby.(Polská Galaretka je už oslazená). Už se ale nesmí vařit, metličkou rozšleháme a necháme zchladnout. Na povrch dortíku použijeme, až když pomalinku začíná houstnout, jinak někde může najít skulinku a protéct dolů.
V jedné míse ušleháme Ramu Cremefine do velmi husté pěny, nakonec můžeme přidat část odváženého cukru. Do druhé mísy dáme tvaroh, cukr, vanilkový cukr, pár kapek aroma - dáme opravdu malinko a raději pak přidáme, mléko - dala jsem 200 ml, stačilo by i malinko méně asi 180 ml. Záleží na hustotě tvarohu. Pak vše začneme šlehat a přisypáváme pudinkový prášek Créme Ólé, dále šleháme, až vnikne hustější hmota a do té jemně vmícháme připravenou šlehačku.
Na dno dortové formy rozložíme piškoty, rozetřeme část tvarohové hmoty, pak rozložíme na půlky rozříznuté jahody, na ně zase tvarohovou hmotu, piškoty a zbytek tvarohové směsi. Nahoru rozložíme taktéž jahody a formu dáme do chladničky.
Nakonec dortík "zasklíme" mírně tuhnoucí ovocnou želatinou. Měla jsem úplně plnou formu. Necháme v chladničce pořádně ztuhnout, nejraději do druhého dne. Pak odstraníme kruh, předtím vždy dortík objedu podél formy kolmo nožem.
Nakrájíme na řezy a na talíři dozdobíme dle své fantazie.
Možná nám zůstane malinko připravené ovocné želatiny, tak dáme ztuhnout do pohárku a přidáme třeba trochu jahod. Taky můžeme v želé namočit jahody určené na dozdobení na talíři a necháme je taky v lednici ztuhnout.