Masoužrouti, pozor! Tento nakládaný bůček vás dostane do kolen
5. dubna 2021171 695
Bůček má v české kuchyni své pevné místo a je pro to dobrý důvod. Ačkoliv se jedná o bohatě prorostlé maso, právě to z něj dělá šťavnatou dobrotu. Zkuste ale něco nového. Tento nakládaný bůček vás naprosto ohromí. Doporučujeme podávat s čerstvým chlebem a kyselými okurkami.
Suroviny
1000-1200 g vepřového boku (nejlépe bez kosti)
10 kuliček barevného pepře (postačí i obyčejný)
3 bobkové listy
2 lžičky soli
7-10 kuliček nového koření
5-10 stroužků česneku (záleží, jak voňavý chceme mít vývar)
Na obalení:
1/2 sáčku (15 g) koření Gril Mexiko (lze nahradit sladkou paprikou smíchanou se solí)
1 lžíce práškového česneku
1 lžíce Mahá koření (směs českého kmínu, koriandru a hořčičného semínka - pokud nemáme, postačí lžička drceného kmínu)
větší kus alobalu (postačí i obyčejná potravinářské folie)
Postup přípravy receptu
Opláchnutý bok i s kůží vložíme do hrnce, přidáme česnek, koření, zalijeme vařící vodou a vaříme doměkka (v papiňáku cca 45 minut).
Necháme mírně vychladit, abychom si při obalování nepopálili prsty.
V míse smícháme sypké koření, bok v něm obalíme, zabalíme do alobalu a dáme nejméně na 2 dny do spodní části chladničky uležet.
Poté krájíme na plátky - tenké na obložený talíř, silné mezi chleba na svačinu, můžeme posypat různým kořením, nebo jen lehce poprášit sladkou či pálivou paprikou. Na zakousnutí se hodí kyselá okurka, křen s jablkem nebo postačí jen hořčice.