Dokonalá večeře nebo chuťovka k televizi: Zkuste kuřecí křídla v pivní marinádě
2. června 202114 564
Ať už sledujete mistrovství světa v hokeji, chystáte se na EURO, nebo si chcete prostě jen užít večer s filmem, tato kuřecí křídla v pivní marinádě vás dostanou do kolen. Připravte si k nim nové brambory s hermelínovo-rajčatovým dipem a vykouzlete skvělou večeři.
Suroviny
800 g kuřecích křídel
Marináda:
200 ml černého piva (Kozel)
4 stroužky česneku
100 ml sójové omáčky
1 lžíce olivového oleje
2 lžíce třtinového cukru
čerstvě drcený pepř
Dip:
100 g Hermelínu
100 g majonézy
1 jarní cibulka (bílá část)
2 keříčková rajčata
šťáva z 1/2 citronu
5 lístků čerstvé bazalky
1 lžíce olivového oleje
čerstvě drcený pepř
sůl dle chuti
Postup přípravy receptu
Česnek nožem naplocho rozmáčkneme a nadrobno nasekáme. Všechny ingredience na marinádu, včetně česneku, prošleháme v misce.
Maso zlehka osolíme (sójová omáčka je slaná dost) a vložíme do marinády. V chladu marinujeme nejméně 2 hodiny, ideálně přes noc.
Křídla z marinády vyjmeme a uložíme do olejem lehce vytřeného pekáčku. Podlijeme trochou marinády a přiklopené pečeme v troubě na 200°C 30 minut. Poté odklopíme, teplotu snížíme na 180°C a pečeme dalších cca 30 minut. Během pečení potíráme marinádou. Zbylou marinádu uchováme v lednici na další použití.
Rané (nové) brambory (vybereme malé), pořádně vydrbeme kartáčkem a v celku vaříme v hodně osolené vodě doměkka. Pak každou bramboru dvěma vidličkami rozpůlíme a doprostřed brambory dáme lžičku dipu.