Boží ovocné knedlíky jako od maminky
3. července 202128 359
Sezóna čerstvého českého ovoce je tu! Co to znamená? Ovocné knedlíky - pochoutku, kterou milují děti, ale rádi si ji dopřejí i dospělí. S tímto receptem hravě zvládnete i kynutou klasiku.
Suroviny
30 dkg hrubé mouky
2 dl mléka
1 vejce
1 dkg droždí
2 lžíce cukru
špetka soli
70 dkg švestek (nebo jiné ovoce podle sezony).
Na posypání:
10 dkg cukru
15 dkg tvrdého tvarohu
10 dkg rozpuštěného másla
Postup přípravy receptu
Do mísy prosejeme mouku, uprostřed uděláme důlek, do něj vložíme rozdrobené droždí, lžíci cukru, zalijeme trochou vlažného mléka a na teplém místě necháme vykynout.
Po vykynutí přidáme cukr, sůl, mléko a vejce a zpracujeme vláčné, hladké těsto. Necháme ho asi půl hodiny kynout, pak ho rozdělíme, vyválíme na válečky, hřbetem ruky je zploštíme, poklademe omytým a dobře osušeným ovocem, nakrájíme a tvoříme kulaté knedlíky.
Vkládáme do vařící, mírně osolené vody a vaříme ve větším kastrole tak, aby volně plavaly. Po chvíli je vařečkou obrátíme. Vaříme 8 - 10 minut. Jeden vyjmeme, zkusíme, zda je uvařen.
Pak knedlíky vyjmeme a mírně natrhneme vidličkou, aby z nich vyšla pára.