Sběr šípků po mrazících
23. října 202571
Jako první bych ráda řekla… poměrně často slýchávám, že mráz znehodnocuje vitamin C. To ale není pravda.😅 Vitamínu C nízká teplota nevadí. Vadí mu vysoká.
Tyto recepty nedělám za účelem doplnění vitaminu C (v marmeládě, který projde varem ani žádný nebude), ale protože jsou opravdu výborné.
Šípková marmeláda se skořicí
Očištěné šípky vařte 15–30 minut do změknutí, poté je rozmixujte s vodou a pečlivě propasírujte. Kaši krátce povařte, znovu propasírujte a přiveďte k varu. Přidejte cukr (1:4), míchejte do rozpuštění, dochuťte skořicí a zavařte.😊
Fermentovaná šípková limonáda
Smíchejte 600 ml domácího vodního kefíru, 200 ml vody, velkou hrst očištěných půlených šípků, pár kousků lyofilizovaného ovoce (višně, rybíz nebo jahody) a 1–1,5 lžíce nerafinovaného cukru či javorového sirupu (podle sladkosti kefíru). Nechte 24–48 hodin fermentovat, sceďte, ozdobte mátou nebo meduňkou a uchovávejte v lednici.
Dodatek k receptům: můžeš použít být i nepřemrzlé, ale budeš dýl čekat a přidat víc cukru. Přeji krásné vaření😃🙏