Jak sušit šípky?
16. října 202573
Vitaminy se dají v potravinách znehodnotit poměrně snadno a mnoha způsoby.🤷♀️ Některým vadí například světlo, některým pouhý kontakt se vzduchem, kdy dochází k oxidaci, a některé se rozkládají při vyšších teplotách.
Spousta lidí si myslí, že se vitamin C spadá do tepelné kategorie… to je samozřejmě pravda, ale doplním.. on bohužel spadá do všech. Můžeš ho znehodnotit jak sluníčkem, tak i tím kontaktem se vzduchem. Proto je nesuším na sluníčku a vždy sbírám na jednu sezónu.🙏✨
1 ) Sušení v troubě Rozložím omyté a očištěné šípky na plech (ideálně na pečící papír). Já je suším celé, ale klidně si je můžeš nakrájet (jen se ti pak nalepí na ten plech, takže tady bych na ten pečící papír nezapomínala…). Důležitá věc = co nejnižší teplota. Já mám na troubě minumum 50 °C. Pokud máš 40 °C nebo sušičku, jsi šťastlivec. Kvůli cirkulaci vzduchu a regulaci teploty nechávám pootevřené dvířka.
-✅plusy: je to nejrychlejší způsob (několik hodin)
-❌mínusy: lepší je nižší teplota… (to ale neznamená, že ti tam žádný vitamin nezůstane.. Jen ho tam nebude tolik).
2) Šušení na topení To je za mě takovej zlatej střed. Já dávám na topení utěrku a na to očištěné šípky třeba ve víku od krabice od bot.
-✅plusy+❌mínusy: fakt takovej zlatej střed, jen možná bych to na topení nenechávala, když nikdo není doma…
3) Šušení při pokojové teplotě Tohle je můj nejoblíbenější způsob. Opět rozložíš omyté a očištěné šípky a necháš je prostě být.
-✅plusy: teplotně nejšetrnější
-❌mínusy: Trvá to tak měsíc a chutná to molům… Takže když se ti doma omylem nějaký objeví, může se ti tam rozmnožit. Takže bych to přikryla nějakou síťkou.🙏
•Jak poznáš, že je suchý: Na to nemám odbornou radu… prostě šípek zkusím rozdrtit rukou. Když křupne, je suchý. Když to strukturou připomíná rozinky, ještě musíš počkat.😃😃
•Jak uchovat: Ideálně ve tmě a v chladu.