Jak na šeříkový cukr
12. června 2025258
Šeříkový cukr - slíbený postup je tady!
Na cca 250 g cukru jsem dala asi 6 větviček šeříku. (Tady záleží, jak silný to chceš mít. Já dělám extra, extra silnej. 😄 Normálně se doporučuje cca 5–6 větviček na 500 g cukru – takže jestli chceš jemnější verzi...)
👉 Šeřík jsem nemyla. Pokud myješ všechny bylinky, naprosto chápu… ale tady věřme, že to v tý výšce nikdo nepočural. 😄 Hlavní důvod nemytí je totiž ten, že na květech chceme zachovat pyl – kvůli chuti a vůni. Takže počítej s tím, že precizní odbroukování nějaký ten čas zabere.🌸🪲
Pak ober všechny větvičky od květů. Fakt ber jen květy (pestíky a to zelený tam nenech, ať to nemáš hořký).
➡️ Půlku květů jsem rozmixovala s cukrem – někdo to dělá, někdo ne. Já jo. Mám pak prostě lepší pocit, že ten cukr je fakt šeříkovej. 😄
➡️ Smixovaný cukr smíchej se zbytkem květů a začni vrstvit do sklenice. Šeřík jsem vždy trochu utlačila, abych narušila strukturu květu.
Pak sklenici zavři a nech to stát cca 4 dny. (já to samozřejmě nevydržela a vyndala po 3. dnu:)) ) Občas sklenici protřepej.✨
Nakonec cukr rozprostři na plech a nech pořádně proschnout, aby se nezapařil.
Pak ukliď a dobrou chuť❤️😃
PS: Nelekej se, po otevření sklenice je ta vůně dost intenzivní. Trochu to vyvoní☺️🌸✨
PS2: Vzhledem k tomu, že se květy neoplachujou… sbírala bych někde, kde je to čistý. Ne u silnice😃😃✨