Frgály
24. června 20255 303
Ahoj a vítejte u dnešního videoreceptu! Dnes si společně upečeme tradiční valašský poklad – frgále. Tyhle lahodné koláče s bohatou náplní a drobenkou jsou neodmyslitelnou součástí moravských slavností, svateb i nedělního stolu. Ukážu vám, jak připravit poctivé kynuté těsto, voňavou náplň – ať už tvarohovou nebo povidlovou – a samozřejmě nesmí chybět máslová drobenka na vrch. Tak si připravte suroviny a pojďme na to!
INGREDIENCE 300g hladké mouky, 200g hrubé mouky, 120g moučkového cukru, 2 žloutky, 120g rozpuštěného másla nebo domácího sádla, špetka soli, citronová kůra, 250ml teplého mléka, 30g čerstvé droždí, 4x arch pečícího papíru, vejce na potření okrajů DROBENKA 300g polohrubé mouky, 200g moučkového cukru, 200g másla, tročku rumu nemusí být.
Pekla jsem na horký vzduch 180°C – 15 minut.
Povidlová náplň
Domácí povidla z trouby + rum.
Tvarohová náplň
500g tvarohu, žloutek, citronová kůra, rum, 100g moučkového cukru