Výroba kladiva 2. díl - kladivo
26. června 2025632
Přátelé, po ZVÁŽENÍ VŠECH OKOLNOSTÍ BYCH JEN DOPLNIL PÁR INFORMACI k tomuto kladivu!! Video o takovém tvaru kladiva jsem zařadil proto, že se mě často ptáte ať už na kurzech, nebo v mejlech, jak takové kladivo vyrobit. Toto kladivo není kovářské kladivo, ale podkovářská palička (alespoň co jsem dohledal v českých popisech). NIKDY JSEM NETVRDIL, že je to nejlepší kovářské kladivo, ale mně se s ním pracuje dobře. Každopádně jak jsem řekl v předchozím díle, **na to abyste vytvořili pěkné kované výrobky, nepotřebujete speciální kladivo, vše je to jen v rukách. ** Přikládám pár nevýhod tohoto kladiva a zapomenutý postup tepelného zpracování.
NEVÝHODY takového kladiva:
- snadno odštípnutelná hrana – hrozí nebezpečí zranění
- žíhání, kalení, popouštění je třeba provézt odborně! (nejprve je třeba učinit normalizační žíhání, pak kalení ve vodě při cca 830 °C a následné popouštění po nahřátí do teploty 600 °C a chladnutí na vzduchu. použitý materiál je 12050 dle ČSN)
- není to kovářské kladivo, ale podkovářská palička
VÝHODY:
- pro mě výhoda v těžišti a dobře se mi s tím pracuje
- často využívám kulatou část
**Budete potřebovat: **
- základní kovářské vybavení
- klasickou paličku (OBI, železářství atd.)
- gilotinu
// Instagram ze života v kovárně: https:www.instagram.com/kovarna_pausch/ //