Velikonoční mazanec podle mistra pekaře
3. dubna 202341 471
Doba přípravy tohoto luxusního mazance trvá sice skoro tři hodiny (z toho počítejte s hodinou a čtyřiceti pěti minutami na zrání a kynutí), ale jednou za rok to opravdu stojí za to! Recept od pekaře s více než dvacetiletou praxí, který nyní učí péct i ostatní.
Ingredience:
230 g hladké mouky 
100 g polohrubé mouky 
110 g vlažného mléka 
20 g čerstvého droždí 
70 g cukru krupice 
10 g vanilkového cukru 
1 zarovnaná lžička soli (4 g) 
1 lžíce najemno nastrouhané citronové kůry 
1 vejce 
80 g změklého másla 
40 g rozinek v rumu 
40 g nahrubo nasekaných mandlí 
20 g mandlových lupínků na posypání 
hladká mouka na podsypání těsta 
Na potření: 
1 vejce 
1 lžíce mléka 
špetka soli 
Další vybavení: 
pečicí papír 
potravinářská fólie